Us proposo un plat d'escudella magnífic. Bé, a mi m'ho sembla! El preparo com el brou de verdures però trossejant els ingredients. A més, hi afegeixo una pilota vegetal, a base de seità. Aquest és un plat típicament català, adaptat a les necessitats de qui no vol consumir greix animal. No hi ha res millor a l'hivern que seure a taula i prendre un bon plat d'escudella calenteta. Jo en preparo uns 2 litres. Trieu l'olla que millor us vagi. Una bona idea és fer bastant i congelar-la.
Ingredients: (per a 4 persones)
1/4 col
2 patates
1 pastanaga
1 xirivia
1 nap
1/2 carbassó
1 branca d'api
1/2 porro
100 g cigrons (recordeu deixar-los en remull la nit abans)
oli
sal
aigua
Per a la pilota:
100 g de seità triturat
50 g pa ratllat
1 ou
1 gra d'all picat
julivert picat
sal
pebre negre
Preparació:
Rentem, pelem i tallem les verdures. Posem una olla a foc viu foc amb 2 l d'aigua i anem afegint les verdures. Si heu posat els cigrons en remull passeu-los per aigua abans de posar-los a l'olla. Es pot preparar perfectament amb cigrons cuits de pot. També es poden afegir mongetes seques.
Quan ho tenim tot al foc hi tirem un rajolí d'oli i una mica de sal. Cobrim una mica l'olla fins que arrenqui a bullir, moment en el qual hem de tapar-la del tot i baixar el foc. Deixem coure entre dues hores i mitja i tres hores. Si fem brou normal i no hi posem llegums o els posem ja cuits el tindrem fet en una hora i mitja aproximadament. A la meitat de la cocció haurem d'afegir aigua calenta, ja que una part s'haurà consumit.
Per fer la pilota primer hem de triturar el seità. Aquest ja ve laminat. Us recomano tallar-lo a trosses abans de batre.
Llavors posem tots els ingredients en un recipient i els barregem amb una forquilla. El seità us pot semblar una mica insípid, així que salpebreu bé. Quan tingui la consistència adequada (afegim més pa ratllat si cal) fem pilotetes i les enfarinem. Les quantitats depenen de si volem fer una pilota o més, grosses o petites. Hem de tenir en compte que augmentaran el volum (és blat) durant la cocció, així que no us passeu! Posem les pilotes a l'olla durant l'última mitja hora de cocció.
Ja podem servir. Si ho preferiu podeu afegir-hi pasta. A veure si us agrada tant com a mi!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada