Pàgines

dimecres, 20 de febrer del 2013

Massa de pizza

Sempre he comprat les bases de pizza ja fetes. Aquesta vegada m'he atrevit a fer la massa jo mateixa. Espero que la propera vegada em surti millor... La veritat és que no sembla gaire complicat, però s'ha de tenir pràctica. En aquest cas he fet una pizza vegetal, però ja sabeu que hi ha infinitat d'ingredients que podeu afegir, ja siguin verdures o altres.


Ingredients:
300 g farina integral
200 ml aigua tèbia
1/2 cullerada de sal
1 sobre de llevat
1 cullerada i mitja d'oli

Preparació:
Posem la farina, el llevat i la sal en un recipient ample. Jo he utilitzat farina normal, però he llegit que va millor la farina de força. Remenem i fem forma de volcà. Llavors afegim l'aigua tèbia i l'oli i ho barregem tot amb una forquilla. Enfarinem el marbre i hi posem la massa per treballar-la. Amassem durant 5 minuts, tot aixafant la massa amb el palmell de la mà i agafant-la amb els dits.


Durant 5 minuts més, ajuntem els extrems i amassem de nou. Després fem una bola i la posem en un recipient untat amb oli. Tapem amb un drap o paper film i deixem reposar uns 40 minuts. En teoria la massa ha de doblar el volum.


Passat el temps, posem la massa sobre el marbre enfarinat i la pressionem per treure l'aire. Ara ja podeu donar-li la forma que volgueu amb l'ajuda d'un rodet, segons el tamany i gruixut que volgueu.


Jo he fet una pizza rectangular. Si voleu dues pizzes rodones talleu la massa en dos. Posem la massa a la safata del forn enfarinada i afegim per sobre els ingredients que volguem.


Evidentment el resultat no és professional, ja que les pizzes queden millor fetes en una pedra o safata especial. Però ja intentaré perfeccionar la tècnica...

dimarts, 19 de febrer del 2013

Com coure els cigrons

Podem coure llegums per menjar-los sols o bé per fer qualsevol recepta. És aconsellable no coure una quantitat molt petita, així podrem utilitzar-los diverses vegades per a diferents plats. Els llegums cuits es poden congelar, així que no caldrà menjar cigrons durant una setmana... 
Per començar, és necessari haver posat en remull els cigrons la nit abans (unes 12 hores). Ha d'haver-hi prou quantitat d'aigua per cobrir bé els cigrons. Al dia següent els hem d'escórrer i rentar.  Posem al foc una olla amb aigua abundant i afegim els cigrons quan arrenqui a bullir, i llavors baixem el foc. Si hem d'afegir aigua durant la cocció, que sigui calenta. Penseu que el temps de cocció serà d'unes 2 hores (per a 1 kg de cigrons) en olla normal i d'uns 45 minuts en olla pressió. Aquest temps, però, dependrà del vostre gust. A mi m'agraden força cuits. 
Al principi de la cocció afegiu un rajolí d'oli. I a la meitat una mica de sal.

Cigrons amb pinyons

Primera recepta de llegums. Cal saber que, per exemple, són rics en calci, potassi i ferro. Així que és una bona idea menjar-ne sovint, amb la seguretat que ens aportaran allò que el nostre cos necessita. Això sí, hem de vigilar amb què els cuinem si volem evitar els greixos saturats, etc. Veureu que la recepta és molt senzilla, com totes les que us proposo.



Ingredients: (per a 2 persones)
uns 300 g de cigrons
60 g de pinyons
1 ceba
1 gra d'all
2 cullerades de tomàquet
uns quants brins de safrà
julivert
oli
sal

Preparació:
Primer de tot hem de coure els cigrons (com coure els cigrons). Ja sabeu que podeu utilitzar cigrons de pot, però us asseguro que el resultat no és el mateix. Hem de fer un sofregit amb l'all, la ceba, els pinyons, el julivert i el tomàquet.


Llavors afegim els cigrons i el caldo de cocció prèviament reservat (si no en tenim afegim aigua), el safrà i la sal. Deixem coure uns 15 minuts. Després servim ben calent. 




dimecres, 13 de febrer del 2013

Espirals amb salsa de carbassó

Una de les coses bones de la pasta és la seva versatilitat. Es pot preparar de moltíssimes maneres, moltes d'elles ben senzilles, i aconseguir sempre un plat complet quant a gust i nutrició. Un altre avantatge és que podem cuinar un plat de pasta tot i no tenir gaire temps ni ganes, ja que la majoria de receptes són ràpides i fàcils de fer. En aquesta ocasió he utilitzat pasta d'espelta integral. 


Ingredients: (per a 2 persones)
250 g d'espirals integrals
1 carbassó
1 gra d'all
1 got caldo vegetal
1/2 got crema de soja
1 cullerada de farina integral
sal
oli
pebre negre
alfàbrega

Preparació:
Com veieu, són pocs els ingredients necessaris. Bullim la pasta en abundant aigua amb sal i un raig d'oli. Mentre es cou rentem el carbassó, el tallem a la juliana i piquem l'all. Ho sofregim lentament en una paella. Quan el carbassó estigui tendre hi tirem la farina i remenem fins que es dissolgui.



Llavors afegim la crema de soja i el caldo i deixem coure uns 5 minuts més. Remenem sovint. Salpebrem al gust i barregem amb la pasta prèviament escorreguda. Servim i decorem amb una mica d'alfàbrega picada. És molt fàcil, oi? Realment surt quantitat per a tres plats, així que podeu convidar algú més o repetir.


dijous, 7 de febrer del 2013

Escudella vegetariana


Us proposo un plat d'escudella magnífic. Bé, a mi m'ho sembla! El preparo com el brou de verdures però trossejant els ingredients. A més, hi afegeixo una pilota vegetal, a base de seità. Aquest és un plat típicament català, adaptat a les necessitats de qui no vol consumir greix animal. No hi ha res millor a l'hivern que seure a taula i prendre un bon plat d'escudella calenteta. Jo en preparo uns 2 litres. Trieu l'olla que millor us vagi. Una bona idea és fer bastant i congelar-la.



Ingredients: (per a 4 persones)
1/4 col
2 patates
1 pastanaga
1 xirivia
1 nap
1/2 carbassó
1 branca d'api
1/2 porro
100 g cigrons (recordeu deixar-los en remull la nit abans)
oli
sal
aigua

Per a la pilota:
100 g de seità triturat
50 g pa ratllat
1 ou
1 gra d'all picat
julivert picat
sal
pebre negre

Preparació:
Rentem, pelem i tallem les verdures. Posem una olla a foc viu foc amb 2 l d'aigua i anem afegint les verdures. Si heu posat els cigrons en remull passeu-los per aigua abans de posar-los a l'olla. Es pot preparar perfectament amb cigrons cuits de pot. També es poden afegir mongetes seques.



Quan ho tenim tot al foc hi tirem un rajolí d'oli i una mica de sal. Cobrim una mica l'olla fins que arrenqui a bullir, moment en el qual hem de tapar-la del tot i baixar el foc. Deixem coure entre dues hores i mitja i tres hores. Si fem brou normal i no hi posem llegums o els posem ja cuits el tindrem fet en una hora i mitja aproximadament. A la meitat de la cocció haurem d'afegir aigua calenta, ja que una part s'haurà consumit. 




Per fer la pilota primer hem de triturar el seità. Aquest ja ve laminat. Us recomano tallar-lo a trosses abans de batre. 




 Llavors posem tots els ingredients en un recipient i els barregem amb una forquilla. El seità us pot semblar una mica insípid, així que salpebreu bé. Quan tingui la consistència adequada (afegim més pa ratllat si cal) fem pilotetes i les enfarinem. Les quantitats depenen de si volem fer una pilota o més, grosses o petites. Hem de tenir en compte que augmentaran el volum (és blat) durant la cocció, així que no us passeu! Posem les pilotes a l'olla durant l'última mitja hora de cocció.


Ja podem servir. Si ho preferiu podeu afegir-hi pasta. A veure si us agrada tant com a mi!



dimecres, 6 de febrer del 2013

Cassoleta d'ou al plat amb samfaina

Una recepta molt nutritiva i sana que, a més, es pot fer encara que no es tingui gaire temps. Permet aprofitar restes de verdures que hi hagi a la nevera, no cal que siguin exactament les que jo he utilitzat. Jo la serveixo en la cassola individual amb què hem cuinat al forn. Podeu utilitzar qualsevol altre tipus de recipient. 


Ingredients: (per a 2 persones)
2 ous
1/2 carbassó
1/2 ceba (sencera si és petita)
1/2 pebrot verd
1/2 pebrot vermell
1 patata
1 gra d'all
300 g aprox. de tomàquet (pot ser de llauna)
oli
sal
julivert
pebre negre

Preparació:
Per començar, pelem i piquem l'all. Rentem bé les verdures i les tallem a trossos petits. Com sempre, les quantitats segons com siguin de grosses les verdures. M'agrada afegir patata perquè quedi més gustós. Escalfem una mica d'oli en una paella i hi posem l'all picat. Remenem una mica i de seguida hi tirem les verdures. Jo he fregit les patates a part, però podeu fer-ho tot junt. Jo ho preparo tot a foc lent perquè quedi ben tendre. Remenem de tant en tant. El temps de cocció dependrà del vostre gust, però és aproximadament d'uns 15 minuts. Salpebrem. Quan ja quasi estigui tot fet hi tirem el tomàquet i ho deixem uns minuts més.



Passem la samfaina a la cassoleta i afegim l'ou. Ho posem al forn prèviament escalfat a 200 ºC i ho deixem fins que la clara estigui cuita. Abans de servir decorem amb unes fulles de julivert i hi tirem de picat també. El julivert i el pebre negre són opcionals.



dilluns, 4 de febrer del 2013

Espaguetis amb verdures al wok

Avui us proposo una recepta molt senzilla, perfecta com a primer plat. Cuinar amb wok té molts avantatges: precisa poca quantitat d'oli, els aliments es cuinen ràpidament i mantenen les seves propietats. Per tant, ens permet fer plats saludables en poc temps. Evidentment podeu preparar aquest plat amb una paella convencional però, si encara no cuineu amb wok, us animo a fer-ho. És molt pràctic, ja que permet fregir, estofar i cuinar al vapor.


Ingredients: (per a 2 persones)
250 g d'espaguetis integrals
1 pastanaga
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
1 carbassó
1 ceba
200 g de xampinyons
1 gra d'all
2 cullerades de salsa de soja
1 cullerada d'oli
pebre vermell
pebre negre

La quantitat de verdures pot variar segons el tamany. Si la pastanaga o el carbassó, per exemple, són molt petits afegiu-ne més. El mateix passa amb els xampinyons.També podeu posar més all si és del vostre gust. I brots de soja.

Preparació:
Posem a escalfar una olla gran amb aigua. Quan comenci a bullir hi tirem sal i un raig d'oli. Llavors afegim la pasta i la deixem bullir fins que estigui al punt, segons el vostre gust. El fabricant sol indicar un temps de cocció orientatiu.
A continuació rentem les verdures, les tallem a la juliana (tires llargues i fines) i piquem l'all. Tallem també els xampinyons a làmines. Posem el wok al foc i quan estigui calent hi posem la cullerada d'oli. Saltegem tots els ingredients remenant sovint a foc viu fins que estiguin al punt.

 

Afegim la salsa de soja i deixem un parell de minuts més. Llavors posem la pasta prèviament escorreguda i barregem.
   
Servim i, si us agrada tant com a mi, podeu posar-hi pebre negre. Podeu utilitzar pals xinesos!


diumenge, 3 de febrer del 2013

Crema de xampinyons

M'encanten les cremes. Us proposo una crema de xampinyons, ben senzilla de fer i adient per a qualsevol època de l'any però sobretot per a l'hivern. Penseu que les mesures són aproximades, perquè no acostumo a fixar-me gaire en les quantitats exactes. També depèn del que us agradi, així que si us agrada molt un ingredient en podeu afegir més.


Ingredients: (per a 2 persones)
400 g de xampinyons frescs
1 ceba
1 gra d'all
2 gots de brou de verdures
1 got de crema de soja
2 cullerades farina integral
oli
sal
pebre negre

Preparació:
Primer de tot rentem molt bé els xampinyons (podeu utilitzar de llauna, però si són frescs quedarà més bo) i els tallem la cua. Poseu a escalfar el brou (pot ser casolà o de Tetra Brick). Piquem la ceba i l'all i ho sofregim en una olla amb una miqueta d'oli. Quan estigui daurat afegim els xampinyons tallats a làmines (si són grossos en torneu a tallar les làmines per la meitat). Tapem i deixem coure uns 15 minuts. Llavors afegim les cullerades de farina i barregem fins que es dissolgui.


Hi tirem el brou calent i ho deixem coure uns 10-15 minuts. Després retirem del foc i ho batem fins que no quedin trossos. Afegim la crema de soja. Com ja sabeu, en podeu trobar a herbolaris i botigues de dietètica. Jo he utilitzat aquesta:


Afegim sal al gust i tornem a batre. Després emplatem i hi tirem un rajolí d'oli i una mica de pebre negre. A mi em van sortir més de dos plats, així que podreu repetir!